Bár még nem volt DSLR-em sem, azért megpróbálok válaszolni. Jól körbejártam most a témát, és pár nap múlva én is Canon (550D) használó leszek.

A Canon 100-400 szerintem egy nagyon jó objektív, erre a célra tényleg nincsen nagyon jobb ennyiért.
Az 50D-t már nem is gyártják, bár jó gép, de így mindenhol csak túlárazottan árulják, szerintem így nem éri meg. Az 500D és 550D között lévő különbségek szerintem megérik azt a +20e-t. (15,5MP helyett 18MP-es szenzor ami még kevésbé zajos is, 35 fénymérési zóna helyett 63, újabb Digic IV képfeldolgozó, kiégett terület mutatása, videózás közbeni fényképezés, 920ezer pixeles kijelző helyett 1040, 3,4 fps-es sorozatkép helyett 3,7, tud 50 fps-es és FullHD videót 24/25 fps-el, jobb aksi). A 600D viszont nem éri meg a +30e-t. (amivel többet tud: kihajtható LCD, vez. nélküli vakuvezérlés, zenés diavetítés, videó alá zenét lehet berakni, automatikus témamód felismerés, kreatív effektusok, digitális zoom videóban)
A 60D határeset, de lehet mégis azt venném ha lenn rá pénz. Legnagyobb előnye, hogy már a "komoly" Canon-ok külsejét kapta, így azért könnyebb a kezelése mivel jobb a fogása, van státusz LCD felül és hátul forgótárcsa. A gyorsabb sorozatfelvétel is jól jöhet, van 1/8000mp-es záridő, kihajtható LCD, vez. nélküli vakuvezérlés és időjárás állóság.
A 7D még robosztusabb, van gyorsabb sorozatfelvétel, és 19 pontos AF rendszer, a 9 helyett, ami azért szintén jól jöhet sokszor.
Ezek a gépek már talán vannak olyan komolyak, hogy típushiba nincsen nagyon, vagy csak én nem hallottam róla. Persze gyári hibás darabot kifoghatsz, de az még garancia alatt kiderül és akkor ingyenesen javítják/cserélik. A külföldön vásárolt géppel garancia ügyben nem tudom mi a helyzet. (Bár mintha egyszer olvastam volna, hogy az EU garancia mindenhol működik, csak Mo.-n nem, de ebben nem vagyok biztos.) A magyar gépeket meg a Camera Kft javítja, amiről sokaknak nincs jó véleménye, de úgy gondolom egy szervizről senkinek sincs jó véleménye, már bosszúság ha oda kell vinni.

Nem tudok Canon objektíveknél ilyen S kategóriáról, de a kit objektívek nem a legjobbak egyik márkánál se, ez tény, de azért némelyik megfelel a célra. Bár kit objektív/objektívek árán én mást vennék.